SAFİR SAÇ EKİMİ ASLINDA DOĞRU TERİM Mİ?
Mikro FUE, aslında mikromotor kullanılarak dönor alandan greftlerin/foliküler birimlerin tek tek alınması işlemidir. Alınan greftlerin transferi için bir çok değişik teknik mevcuttur, DHI veya insizyon yapılarak transferleri gibi. Zamanla bu terim insizyon yapılarak transfer edilen tekniklerin genel adı olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Saç ekiminin tüm dünyada saç kaybına karşı etkin bir çözüm olarak görülmeye başlanması ve saç ekimi operasyonlarının yaygınlaşmasıyla birlikte bu alanda da teknolojik gelişmeler birbirini izlemektedir. FUE saç ekimi sırasında kullanılmaya başlanan son teknoloji safir bıçaklar saç ekimi operasyonun başarısını da zirveye taşımaktadır. Aslında alım için kullanılan yöntem mikro FUE olmakla birlikte insizyonlar/kanalların açılması için, deri geçişli=perkütanöz safir tekniği kullanılmaktadır.
Bu yazıda yaygın kullanılan adı ile safir saç ekimi=perkütanöz safir tekniği, safir saç ekiminin avantajları gibi saç ekimine karar veren hastaların sıklıkla karşısına çıkan konuları ele alacağız.
Saç ekimi sırasında ekim gerçekleştirilecek olan bölgeye pek çok kanal açılır/insizyon yapılır. Bu kanalların açılması için en yeni yöntemlerden biri safir tekniğidir. Bu yöntem ile kanal açma işlemi yapılırken çelik bıçaklar yerine sertliği elmasa yakın olan ve mükemmel şekilde kesilmiş safir uçların kullanılmaya başlanmasıyla birlikte safir saç ekimi dönemi de başlamıştır ve saç ekim süreçleri daha kolay hale gelmiştir. Bu nedenle bu tekniğin operasyonların başarısı üzerinde de oldukça etkili olduğu söylenebilir.
Safir bıçakların kanal açma sürecinde cilde temas ettiğinde yaratacağı hasar diğer maddelere göre çok daha minimaldir ve standartizasyon sağlar.
Yoğun kanal açılması olanak vermesi sebebi ile yoğun bir saç ekimi yapılmasına imkan verir. Bu nedenle yüksek yoğunluklu ekim yapılması planlanan kişilerde uygulandığında çok daha başarılı sonuçlar alınmasını sağlar.
Safir bıçaklar kullanılarak yapılan saç ekimlerinde iyileşme süreci çok daha hızlıdır.
Safir bıçaklar kanalların mikro düzeyde açılabilmesine olanak sağlar. Böylece açılan kanallardaki açıların yönünün korunması sağlanır. Yönlerin değişme riski çıkan saçlardaki doğal görünümü etkileyeceğinden bu özelliğin safir saç ekiminin en önemli avantajlarından biri olduğu söylenebilir.
Saç ekimi sırasında kanal açılırken safir uç kullanılması doku hasarı riskini azaltır.
Yapıları sterilizasyona uygundur ve yara iyileşmesi daha hızlıdır bu nedenle enfeksiyon riski bazı diğer yöntemlere oranla daha düşüktür.