×
Blog
Kadınlarda Saç Dökülmesi
11 Haziran 2019

KADINLARDA SAÇ DÖKÜLMESİ
Saç dökülmesi, pek çok kadının hayatınn bazı dönemlerinde karşılaştığı durumlardan biridir. Dökülme çeşitli sebeplere bağlı olarak gelişebilir. Ne yazık ki kadınlarda duygusal  ve psikolojik yıkım erkeklere oranla daha şiddetlidir, zira toplum tarafından kabul gören kadıınların tüm hayatları boyunca gür ve güzel saçlara sahip olacağı gibi bir inanış mevcuttur. Bu nedenle kadınlar hayatlarının hiçbir döneminde kelliği kabullenmezler. Sosyal yaşamı ve kişinin psikolojisini doğrudan etkileyen saç dökülmesi sorunu çeşitli uygulamalarla tedavi edilebileceği gibi kalıcı dökülmelerde saç ekimi yoluyla bu sorunun ortadan kaldırılması mümkün olabilir.

KADINLARDA SAÇ DÖKÜLMESİNİN NEDENLERİ

Genetik yatkınlığa ve androjen hormonunun seviyesine göre ortaya çıkabilen AGA (Androgenetik Alopesi) erkeklerde de olduğu gibi kadınlarda da saç dökülmesinin en sık nedenidir, genellikle 40 yaş sonrası menapoz döneminde ortaya çıkar. Kendini saçlarda incelme ve seyrelme ile gösterir. Sorumlusu yumurtalıklardan ve böbrek üstü bezlerinden salgılanan erkeklik hormonu testesterondur, erkeklere oranla çok daha az sentezlenmesine rağmen saç tomurcuğunda (capillary bulb) bulunan 5-alpha-redüktaz enzimi ile etkileşir ve dihidrotesterona (DHT) dönüşür. DHT ise saçların incelmesine, seyrelmesine ve en sonunda kaybına yol açar. 5-alpha-redüktaz kadınlarda daha az olduğundan erkeklere oranla saç kaybı belirgin bir şekilde azdır.

 

Hamilelik, doğum yapmak, doğum kontrol hapları ve tiroid hastalıkları gibi hormonları doğrudan etkileyen durumlar da kadınlarda saç dökülmesini tetikleyen etkenlerdendir.


Çekilme (Traksiyon) Tarzı saç kaybı ise ne yazık ki diğer bir yaygın nedendir. Saçları geriye doğru geren at kuyrukları ve saç şekilleri saç köklerini geriye doğru çekerek saç kaybına neden olduğu gibi sıkı bir tarakla yıllarca taramak aynı etkiye sebep olur.


Anemi ve düşük kan demir seviyeleri de kadınlardaki saç kaybının en önemli etkenlerindendir. Takviye yapıldığında yaşanan saç kaybı düzelir.


Kanserde, gut tedavisinde, hipertansiyon tedavisinde, artrit tedavisinde, kalp problemlerinde ve depresyonda  kullanılan ilaçlarında yan etki olarak saç dökülmelerine sebep olabileceği bildirilmiştir.


Aşırı stres ve duygusal travma yaratan durumlarda ani saç dökülmesi, vücuttaki tüm tüylerin dökülmesi için güçlü bir etkendir. Kliniğimize oğlunun hapse girdiğini öğrenen bir baba 2 gün içinde kirpiklerinde dahi dökülme olması nedeni ile başvurmuştur. Bu tür durumlarda psikolojik destek almak sorunun çözümüne yönelik önemli adımlardan biri olacaktır.


Düzensiz beslenme ve aşırı kilo kaybının da saç dökülmesini etkileyen önemli faktörlerden biri olduğu bildirilmiştir.

SINIFLANDIRMA


Kadınlarda saç dökülmesi için en yaygın kullanılan sınıflandırma “Ludwig Sınıflandırması”dır.

                              
Görselde 1.,2. Ve 3. derece sınıflandırma görülmektedir

KADINLARDA SAÇ DÖKÜLMESİNİN TEŞHİSİ

Kadınlarda saç dökülmesi erkeklerdeki gibi saç çizgisinin M şeklinde geriye doğru açılması biçiminde değil de; genellikle tepe bölgesindeki seyrekleşme şeklinde görülür. Yukarıda Ludwig Sınıflandırmasında saç kaybı dereceleri görülmektedir.

Saç kaybını önleyebilmek ve kişinin yeniden sağlıklı saçlara sahip olabilmesini sağlamak için dökülmeye sebep olan etkenlerin anlaşılması en önemli aşamadır. Bu noktada çeşitli kan testleri yapılarak, kişinin kan değerleri kapsamlı olarak incelenir. Dökülmeye sebep olabilecek hastalıkların teşhisine yönelik testler yapılır. Dökülmenin başladığı tarih ve ilerleme süreci teşhis aşamasında önemlidir.

Teşhis sürecinde doktor tarafından saç çekme testi yapılabilir. Bu test, doktorun saçları saç dibine yakın bir noktadan tutup kıl gövdesinden aşağıya doğru çekmesi yoluyla uygulanan basit bir testtir. Saç köklerinin incelenmesine yönelik mikroskobik metotlar, saçlı deri biyopsisi ve fototrikogram gibi saç derisinin incelendiği testler de teşhis aşamasında uygulanabilir. 

KADINLARDA SAÇ DÖKÜLMESİNİN TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Saç dökülmesinin doğru zamanda teşhis edilmesi ve ileri aşamalara geçmeden tedavinin başlatılması önemlidir. Tedavinin planlanma aşamasında kadınlarda saç dökülmesine neden olan faktörlerin tümü göz önünde bulundurulur. Hastalara ilaç tedavisi uygulanabileceği gibi cerrahi müdahale de yapılabilir. 

Medikal tedaviler, daha çok kıl köklerinin onarımına yönelik minoxidil ve finasterid gibi maddeleri içeren ilaçlar yoluyla yapılır. Bu ilaçlar bazı hastalar cilt kuruluğu, cinsel isteksizlik şeklinde yan etkilere yol açtığı belirtse de bu yan etkilere yönelik yapılan çalışmalarda plasebo ve kontrol gruplarında anlamlı farklar görülmemiştir. 

Lazer tedavisi, saç dökülmesi tedavisinde kullanılan bir başka yöntemdir. Saç diplerine ışın verilmesi yoluyla uygulanan bu tedavi saç köklerinin güçlenmesi üzerinde etkili olabilir ancak kesin çözüm değildir.

Prp, dökülme sorunu yaşayan kişinin kendi vücudundan alınan kanın saç diplerine enjekte edilmesi yoluyla yapılır. Saç dökülmesi tedavileri arasında oldukça sık uygulanan ve çoğunlukla başarılı sonuç alınan bir yöntemdir.

Mezoterapi, saç köklerinde bulunan kılcal damarların zengin vitamin, mineral ve enzimler içeren bir karışımla beslenmesi için, cilt altına enjekte edilerek yapılan bir tedavi yöntemidir. Tedavi konusunda başarı yüzdesi oldukça yüksek bir seçenektir.

Saç ekimi, yalnızca saç dökülmesi sorunu yaşayan erkek hastalar için değil, bu sorunla mücadele eden kadınlar için de etkili bir tedavi yöntemidir. Alanında uzman hekimler tarafından, hijyenik bir ortamda, bu alandaki son teknolojiler kullanılarak, hastaların psikolojik durumu ve rahatlığı da göz önünde bulundurularak yapılması önemlidir. Saç ekimi birbirinden farklı metotlar uygulanarak yapılabilmektedir. 

SİZİN İÇİN NE YAPABİLİRİZ?

Saç dökülmesi çeşitli tedavi yöntemleriyle hafifletilebilen, durdurulabilen ya da yenilenme sağlanarak önüne geçilebilen bir problemdir. Doktorlarımız ile ücretsiz video konferans yapabilir ve dökülmeye neden olan etmenin belirlenmesi ve tedavisi konusunda destek alabilirsiniz. Smile Hair Klinik olarak alanında global çapta sürdürdükleri çalışmalarla tanınan ve bugüne dek binlerce hastayı tedavi etmiş olan hekimlerimizle saçlarınız konusunda yaşadığınız sorunların tedavisini ve eğer gerekiyorsa saç ekimini gerçekleştiriyoruz. 


Detaylı bilgi almak için web sitemiz üzerinden bize ulaşabilirsiniz.