×
Blog
Erkeklerde Saç Kaybı
13 Haziran 2019

ERKEKLERDE SAÇ KAYBI
Erkeklerin çoğunda 20’li yaşların sonlarına doğru başlayan ve 50’li yaşlarda artış gösteren saç dökülmesi sorunu görülür. Erkeklerde saç dökülmesi; saç yıkama sıklığına, cilt rahatsızlıklarına, enfeksiyonlara, kötü beslenmeye, kullanılan ilaçlara bağlı olabilir ancak çoğunlukla genetiktir. 


Genetik saç dökülmesinden erkeklik hormonu olan testestoron sorumludur, bu hormon saç tomurcuğunda (capillary bulb) bulunan 5-alpha-redüktaz enzimi ile etkileşir ve dihidrotesterona (DHT) dönüşür. DHT ise saçların incelmesine, seyrelmesine ve en sonunda kaybına yol açar. Bu tarz saç dökülmesine “androgenetik alopesi”= “AGA” denir. Şu andaki tıbbi görüş  AGA nın oluşmasında bir çok genin rol aldığıdır. Bugüne kadar X kromozumu üstünde andorogen gen reseptörünün de kodlandığı bölümün de dahil olduğu 8 şüpheli alan bildirilmiştir. Son yapılan çalışmalarda şaşırtıcı biçimde erken başlayan AGA’nın ve diğer bazı majör hastalıkların arasında şaşırtıcı genetik bağlar olabileceği belirtilmiştir, ancak bu bağlantılar henüz tam olarak kanıtlanmamıştır. Bunun yanında Prostaglandin  D2 seviyesindeki artışlarında AGA tarzı saç dökülmesinden sorumlu olduğu kanıtlanmıştır.

ANDROGENETİK ALOPESİ NEDİR?


AGA, (Androgenetik Alopesi) erkeklerde görülen saç dökülmesinin en sık karşılaşılan nedenidir. Halk arasında erkek tipi saç dökülmesi, olağan kellik, erkeksi saç kaybı olarak adlandırılır. En etkin ve baskın androjenik hormon olan testosteronun saç köklerimizde bulunan 5-alfa-redüktaz enzimi tarafından dihidrotestesterona dönüştürülmesi ve saç köklerimizin buna yanıtı ile meydana gelen bu tip dökülmeler genellikle başın her iki yanında (bitemporal) başlar bunu vertex ve orta-ön hattaki dökülmeler takip eder. Bu süreçte öncelikle saçlar incelir ve güçsüzleşir , kalın ve sağlam kökler zar zor görünen bebeksi tüylere dönüşür , buna minyatürizasyon denir.  Daha sonra ise dökülme gerçekleşir.


Saç dökülmesi ve kellik durumu kişiler üzerinde yoğun bir stres oluşturmakta, kişinin sosyal yaşamını doğrudan olumsuz şekilde etkilemektedir. Hastaların kendilerine olan güvenleri yitmektedir. Doktorlarımız hastalarından sıkça tam olarak “Özgüvenim yerine geldi.” Cümlesini duymaktadırlar. 50 yaşına gelmiş olan erkeklerin yarısında androgenetik alopesi kaynaklı saç dökülmesi görülür. 
Hastalığın tanısı, muayene sırasında uygulanan basit testler ile koyulur. Doğru tedavi ve uygulamalarla bu dökülmelerin durdurulması ya da yavaşlatılması mümkündür.


SINIFLANDIRMA
Norwood Sınıflandırması kullanılır.

 
ERKEKLERDE SAÇ DÖKÜLMESİ TEDAVİSİ
Erkeklerde saç dökülmesinin engellenmesi için saç diplerine çeşitli bakım ürünleri uygulanabilir. Ancak genetik kaynaklı dökülmelerde kişisel olarak uygulanan bu bakımlar yerine uzman hekimler tarafından kişinin aile öyküsü, beslenme ve uyku alışkanlıkları göz önünde bulundurularak verilecek tedaviler kişiyi çözüme yakınlaştıracaktır. Saç dökülmesine karşı uygulanan bazı tedaviler aşağıda sıralanmıştır.


FİNASTERİDE İLE SAÇLARINIZI KORUYUN
Finasteride, incelen / güçsüzleşen saçların onarımını sağlama yoluyla, dökülmeyi önlemeye yönelik olarak uygulanan bir tedavidir. Saç kaybında FDA tarafından onaylanan tedavi yöntemlerinden biridir.  5-alfa-redüktaz enzimini baskılar ve DHT oluşumunu engeller. Testosteron hormonunun saç kökleri üzerinde yarattığı olumsuz etkileri ortadan kaldırarak kişinin canlı ve sağlıklı saçlara sahip olmasını sağlar. Bazı bölgelerde kellik gelişmiş olsa bile geriye kalan saçların korunmasında ve güçlenmesinde çok etkilidir. Finasteride kullanan hastalarda yan etki görülme oranı oldukça düşüktür, ilacı kullanan bazı hastalar yan etkiler bildirmiş olsa da bunlara yönelik yapılan bilimsel çalışmalarda kontrol grubu ve plasebo grubu ile anlamlı farklar gözlenememiştir.


MİNOXİDİL İLE SAÇLARINIZA GİDEN KAN AKIMINI ARTIRIN
Minoxidil; saç dökülmesine karşı uygulanan medikal tedavilerin içeriğinde bulunan ve özellikle androgenetik alopesi kaynaklı erkek tipi saç dökülmesi üzerindeki güçlü etkisi kanıtlanmış bir maddedir. Saç kaybında FDA tarafından onaylı tedavi yöntemlerinden biridir. Saçlı derideki kan yatağını ve akımını. Bu yolla saç dökülmesini önlemenin yanı sıra yeni saçların çıkmasını da sağlar. Finasteride ile birlikte kullanıldığında daha da başarılı sonuçlar doğuran minoxidil, sıvı ya da köpük formunda satılır ve saç derisine hafifçe masaj yapılarak kullanılır. Uygulama sıklığı kişiye göre hekim tarafından belirlenir. Yan etki görülme sıklığı az olmakla birlikte bazı hastalarda cilt tahrişleri ve alerjik reaksiyonlar görülebilir.

PRP İLE GÜÇLENEN SAÇLAR
Prp (Platelet rich plasma = Trombositten zengin plazma), erkek tipi saç dökülmesinin tedavisinde kullanılan FDA tarafından onaylanmış  yöntemlerden biridir. Kişinin vücudundan alınan kanın trombosit bakımından zengin kısmının ayrıştırılması ve saç bölgesine enjeksiyon ile verilmesi yoluyla uygulanır. Trombosit hücreleri tarafından salgılanan faktörler ve enzimler, saçların güçlenmesi ve korunmasını sağlar, bu tedavi ile saç köklerinin güçlendirilmesi ve saç kaybının yavaşlatılması hedeflenir. Uygulama sıklığı kişiden kişiye değişiklik göstermekle birlikte genellikle hekimler ayda bir kez uygulamayı tercih eder. 


MEZOTERAPİ İLE SAÇLARDA CANLANMA
Erkek tipi saç dökülmesinde uygulanan tedavilerden biri olan mezoterapi ile saç derisine vitamin, mineral, aminoasit, büyüme faktörleri tipi bileşikler enjekte edilir ve saçın metabolik hızının artırılması ve canlandırılması hedeflenir. Uygulama sıklığı kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte genellikle ayda 1 seanstır. Saç ekiminde destekleyici tedavi olarak düşünülebilir. Prp ile kombine olarak uygulandığında çok başarılı sonuçlar alınmaktadır.


SAÇ EKİMİ
Erkeklerde saç dökülmesine yönelik uygulanan bu tedaviler genetik saç dökülmesi için kesin çözüm değildir. Kelliğin giderilmesinde saç ekimi en etkin ve geçerli yöntemdir. Diğer tedaviler ise saç ekiminin ardından destekleyici olarak uygulanabilir.


ERKEKLERDE SAÇ DÖKÜLMESİNİN PSİKOLOJİK ETKİLERİ
Saç dökülmesi, erkeklerin özgüveninin düşmesine yol açabilir. Kişide dökülmeye yönelik kaygı ve endişe gelişebilir ve stres seviyesi artabilir. Kişiler eve kapanarak sosyal çevresi ile görüşmek istemeyebilir. Bu durumlarla beraber cinsel istek azalabilir, depresyon görülebilir.


Bu noktada kişinin kellik sorunuyla yüzleşmesi ve toplumdaki erkeklerin neredeyse yarısında görülebilen bu hastalığı kabul etmesi en önemli aşama olacaktır. Bu süreci yaşamakta olan erkeklere psikolojik destek de önerilebilir. Diğer bir çözüm ise saç ekimi ile kalıcı çözüm sağlamak olabilir. Saç ekimi sonrası kaybedilen özgüven yerine gelir.


ERKEKLERDE SAÇ EKİMİ
Saç ekimi, erkek tipi dökülme yaşayan hastaların sağlıklı saçlara sahip olabilmesi için en çok tercih edilen yöntemlerdendir. Erkeklerde saç ekiminde olumlu sonuç alma oranları oldukça yüksektir.


Erkeklerde saç ekimi FUE ve FUT olmak üzere iki farklı yöntemle yapılır. İşlem sonrası iyileşme hızı, yara izi bırakmaması gibi avantajlarıyla FUE saç ekimi çok daha fazla tercih edilmektedir. 


Saç ekiminde başarılı sonuçlar uzun vadede gözle görülür olur. Bu nedenle bu süreç sabır gerektirmektedir. Ayrıca işlem öncesi ve sonrasında dikkat edilmesi gereken pek çok önemli nokta vardır. Saç ekimi hakkında daha detaylı bilgi almak için Saç Ekimi Operasyonu isimli yazımızı okuyabilir, web sitemiz üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.