×
Blog
Saç Ekimi Operasyonu
25 Kasım 2018

SAÇ EKİMİ OPERASYONU

Saç ekimi operasyonu aslında bir organ naklidir, bu sebeple uzman kişiler tarafından titizlikle yürütülmelidir. 

İlk kez 1950’li yıllarda, uygulanmaya başlanan saç ekimi işlemi, bugün dünyanın pek çok yerinde uygulanarak saç dökülmesi sorunu yaşayan pek çok kişiye çözüm oluyor. Saç ekimi sayesinde doğal saçlara sahip olan bireylerin özgüvenleri geri geliyor ve kendisiyle barışan, aynaya bakmaktan yeniden mutluluk duymaya başlayan bireylerin sosyal yaşamlarında da iyileşme gözlemleniyor.

Saç ekimi operasyonu konusunda hastaların aklında pek çok soru var. Genellikle; saç ekimi operasyonu nasıl yapılır, saç ekimi işlemi süresince ağrı duyar mıyım, işlem ne kadar sürüyor, sonrasında iyileşme süreci nasıl oluyor, saç ekimi zor mu, saç ekimi riskli mi gibi sorularla karşılaşıyoruz. İnsanlar internette araştırma yaparken, doğru ya da yanlış birçok bilgiye ulaşıyor. Bu noktalara açıklık getirmek amacıyla bu yazıyı hazırladık. 

SAÇ EKİMİ OPERASYONU NASIL YAPILIR?

Aslında saç ekimini bir fikri olmayanlar için bir çiçeği başka bir bölgeye ekmek ile benzetebiliriz. Verdiğimiz örnekte kök etrafındaki bir miktar toprağı koruyarak köke zarar vermeden çiçeği çıkartırız ve sonra hazırlanmış başka bir yere koyarak etrafını kapatırız. Basite indirgenmiş şekilde saç ekimi de bu işleme çok benzerdir, saç etrafında bir miktar doku ile çıkartır, yerine konulması için insizyonlar ile kanallar açılır ve sonrasında greftler bu açılan kanalların içine yerleştirilir.

Saç ekimi operasyonunun üç safhası vardır: Köklerin (greftlerin) dönor alandan alınması/toplanması(harvesting/extraction), insizyonların/kanalların açılması ve ekim işlemi. Hastanın ihtiyacına göre greft toplama ve insizyonların sırası değişebilir. Operasyon total olarak 6-8 saat sürmektedir. 

Saç ekimi operasyonu öncesinde Saç Ekimi Operasyonundan Önce yazımızda da detaylı olarak yer verdiğimiz aşamaların uygulanması ve doktor tarafından önerilen beslenme, uygun kıyafet seçimi gibi noktaların dikkate alınması gerekir. En önemli nokta ise hastanın ense, baş, yüz, alın bölgesi değerlendirilerek ve saç kökleri incelenerek çıkarılan saç ekimi planlamasının gerçekleştirilmesi ve ne olursa olsun hastaya karşılaşabileceği olası tüm sonuçların açıklıkla anlatılıp, realistik bir beklenti içine girilmesidir. Aksi takdirde bireyler kendilerini kandırılmış ve hüsrana uğramış hissetmektedirler. Bundan kaçınmak için profesyonel ve güvenebileceğinize inandığınız kliniklerden destek almak her zaman en iyi seçenektir.

Operasyonun başlangıç noktasında öncelikle hastanın baş bölgesine lokal anestezi uygulanır. Bu işlem iğne ile gerçekleştirilebileceği gibi, son teknoloji cihazlarla uygulanan iğnesiz anestezi yöntemiyle de yapılabilir. İğnesiz Anestezi yazımıza tıklayarak bu konuda daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. Bu işlem iğnelerle uygulanan lokal anestezi uygulamasına göre çok daha acısızdır ve son yıllarda sıklıkla kullanılmaktadır. Hasta operasyon sürecinde tamamen bilinci açık şekildedir fakat acıyı minimal düzeyde hisseder, bu esnada hastaya rahatlaması amacı ile bazı ilaçlar verilebilir.İğnesiz anestezi ne yazık ki pazarlama aracı olarak kullanılmakta hastalara “ağrısız anestezi” uygulaması sözü verilmektedir bu tarz vaatler gerçeği yansıtmamaktadır.

Saç ekimi için genelde öncelikle ense bölgesinden greft alınır. Greft tıp terminolojisinde, vücuttaki herhangi bir dokunun, vücuttaki başka bir bölgeye nakil edilmek amacıyla, damar ve sinir bağlantısı olmadan alınmış halidir. Saç ekiminde de saç kökleri, etraflarında bir miktar doku ile alınır ve greft olarak adlandırılır. Greftler nakil aşamasına kadar uygun koşullarda tutulur. Ense bölgesinde yeterli saç olmaması durumunda vücudun farklı bölgelerinden de kıl kökleri alınarak işlem gerçekleştirilebilir. Greftlerin mutlaka saç ekimi yapılacak kişinin kendisinden alınması gerekir, başka bir bireyden saç nakli mümkün değildir.

Operasyona dahil olan hemşireler, uygun ısıda ve uygun kimyasallarla çalışarak greftleri içindeki folikül sayısına be özelliklerine göre ayrırarak sınıflandırırlar. Bu aşamanın titizlikle gerçekleştirilmesi, kişinin saç ekimi sonrasında iyi ve doğal görünen saçlara sahip olabilmesi açısından büyük önem taşır. 

Saç ekiminde doğal görünümü yaratan ve doğru uygulanmadığında görünüm açısından olumsuz sonuçlara sebep olan en önemli aşama ise kanal açılma noktasıdır. Saçların çıkış yönü, herkeste ve farklı bölgelerde çeşitlilik gösterir. Nakil yapılacak saçların ekileceği kanallar kişinin doğal saçına en uygun açı ve derinlikte açılmalıdır. Bu aşamada hekimin uzmanlığı ve bu alandaki deneyimi çok önemlidir.

Saç naklinin tamamlandığı nokta, saç köklerinin açılan kanallara yerleştirilme aşamasıdır. 

Saç ekiminin tamamlanmasıyla birlikte hastalar aynı gün evlerine ya da otellerine dönebilmektedir. Bu aşamada Saç Ekimi Operasyonundan Sonra yazımızda da yer verdiğimiz ve operasyon sonrasında doktorlar tarafından vurgulanan noktalara dikkat edilmesi çok önemlidir. Dikkat edilecek hususların başında, saç ekimi yapılan bölgenin darbelerden korunması gelir.

SAÇ EKİMİ ZOR VE ACILI MI?

Saç ekimi konusunda hastaların merak ettiği konulardan biri işlemin acılı ya da zor olup olmadığıdır. Operasyon sırasında uygulanan lokal anestezi işlem sırasında hissedilecek acıyı ortadan kaldırır. Lokal anestezi uygulaması ise son yıllarda kullanılan iğnesiz anestezi yöntemiyle çok daha kolay ve güvenilir hale gelmiştir. 

Hastaların işlem öncesinde kaygı duyması normaldir, genellikle işlem başladıktan sonra bu kaygı azalır ve işlem tamamlandıktan sonra hastalar çok büyük ağrılar yaşamazlar. Zaman zaman morarma ve şişlik gibi belirtiler görülebilir. Operasyon sonrası sürecin daha kolay atlatılması için doktorlar tarafından önerilen ağrı kesici ilaçlar da kullanılabilir.

SAÇ EKİMİ RİSKLİ MİDİR? TEKRAR NAKİL GEREKİR Mİ?

Saç ekimi alanında uzman ve deneyimli hekimler tarafından, doğru cihazlar ve gerekli hijyen koşulları altında gerçekleştirildiğinde riskli bir işlem değildir. Nadiren bazı komplikasyonlar görülebilmektedir. 

Saç ekimi uzun bir tedavi süreci olarak düşünülebilir. Bazı hastalar tek ekim ile mükemmel sonuç alırken, dönor alanı yetersiz ve ekilecek alanı büyük bazı hastalara ilk nakli takip eden 1 – 2 yıl içinde tekrar nakil yapılması gerekebilir. Nakilden sonra birkaç hafta içinde hastaların çok mutlu olduğu, çıkacak saçların nasıl olacağı konusunda bilgi veren bir dönem geçer, bu dönemden sonra ekilen saçların dökülmesi ise normaldir. Dökülen saçlar sağlıklı ve yenilenmiş olarak nakilden sonraki ilk 6 ay içinde tekrar çıkmaya başlayacak, sürecin tamamlanması ise 12-24 ay alacaktır.