SAÇ EKİMİ OPERASYONUNDAN SONRA
Stres, zorlu hayat koşulları, düzensiz uyku, düzensiz beslenme gibi durumlar ve genetik etkenlerle beraber günümüzde pek çok kişi saç dökülmesi sorunu yaşamaktadır. Saç ekimi ise kişinin sosyal hayatı ve özgüveni üzerinde doğrudan etki yaratan bu sorunla baş etmede en etkili yöntem olarak görülmektedir.
Ancak unutulmamalıdır ki, saç ekimi üç aşamadan oluşan uzun bir süreci kapsar. Bu süreç, Saç Ekimi Operasyonundan Önce, Saç Ekimi Operasyonu ve Saç Ekimi Operasyonundan Sonra olarak düşünülebilir. Saç ekimi işlemi tüm sürecin yüzde ellisidir, diğer yüzde elli ise sonrasındaki bakımdır. Hastanın son aşama olan operasyon sonrası süreç konusunda bilinçli olması ise işlemin başarısını doğrudan etkilemektedir ve bu nedenle çok önemlidir. Hasta saç ekimi sonrası süreçte doktoru ile iletişimde kalmalıdır ve sonucu tehlikeye atacak hiçbir şeyi yapmamalıdır.
Hastalar saç ekimi yapılan gün evlerine ya da otellerine dönmektedirler.
Çok garip gelse de ne yazık ki operasyondan sonra hastalar kafalarını vurmakta olup greft kaybı yaşayabilmektedirler bu sebeple çok dikkatli olması gerekmektedir.
Doktorlar tarafından oluşabilecek rahatsızlıkları ve riskleri önlemeye yönelik ilaçlar verilir. Bu ilaçların doğru şekilde kullanılması önemlidir.
Saç ekiminden sonraki gün baş bölgesine takılan bandaj çıkarılarak pansuman yapılır.
Operasyondan sonraki ilk günlerde yüzde, özellikle göz çevresinde ödem ve morluklar oluşabilir, bu durum tamamen normal ve geçicidir.
Saç ekiminden sonra saç bakımına özen göstermek gerekir. Operasyondan sonraki ilk gün oluşabilecek enfeksiyon riski ve henüz kolayca yerlerinden ayrılabilecek olmaları sebebiyle saçlar yıkanmamalıdır. Sonrasında ise önerilen, medikal şampuanlar kullanılmalıdır. Saç Ekimi Sonrası Saç Yıkama isimli yazımızdan yıkama önerilerine dair daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Saç ekiminden sonra doktor tarafından önerilen losyonlar ve nemlendirici spray/losyonlar, başa önerilen sıklıkta ve yumuşak dokunuşlarla uygulanmalıdır.
Saç yıkama sırasında yüksek basınçlı ve sıcak su kullanılmamalıdır.
Saç ekimi yapılan bölgeye ilk bir ay saç kurutma makinesi tutulmamalıdır.
Baş bölgesi güneş ışınlarından korunmalıdır, eğer tatile çıkılacaksa 50 faktör güneş koruyucu kullanılmasında fayda vardır.
Sigara, ekilen saçların gerekli oksijenlenmesini/solunumunu düşürerek sonucu olumsuz etkilemektedir
Ekim sonrası verilen ilaçların içeriği sebebiyle, ilaçları kullandığınız süre boyunca alkol kullanmamalısınız. Ayrıca yara iyileşmesini geciktirici etkisinden dolayı da en az 15 gün alkol alınmaması tavsiye edilir, bu kişinin kendi kararına bırakılmaktadır.
1 ay boyunca solaryum, havuz ve saunadan uzak durulmalıdır.
Terlemeyi ve buna bağlı enfeksiyon riskini artırdığı için kardiyak egzersizlerden en az 15 gün uzak durulması önerilir. Çok terlemiyorsanız 15 gün sonrasında hafif egzersizlere başlanabilir.
7 gün boyunca doktorunun tarif ettiği şeklide uyunmalıdır.
1 ay boyunca sauna, solaryum, havuz, hamam gibi ıslak alanlardan enfeksiyon sebebi ile uzak durulmalıdır.
Saç ekimi ciddi bir operasyondur ve sonrasında bazı komplikasyonlar görülebilmektedir. Bu komplikasyonlardan bazıları şöyle sıralanabilir:
Göz çevresinde şişlik, morarma ve ödem, %42.
Steril folikülit, %23. Kaygı duyulması gerekmez, doktorunuzun vereceği losyon veya kremler hızlı bir şekilde kaybolur.
Dönor bölgede ağrı ve kaşıntı, %10. Doktorunuzun önereceği steroid içeren bir krem sayesinde dramatik olarak iyileşir.
Kafa derisinde uyuşukluk ve his kaybı, %10.
Dönor bölgesinde geniş skar, en korkulanıdır eğer alım işlemi uzmanlar tarafından yapılmaz ise gerçekleşebilir.
Bir yere vurulması durumunda saç derisinde kanama, şişlik.
Operasyon sırasında bulaşabilen veya operasyon sonrasında bakıma özen gösterilmemesi sonucu oluşabilen enfeksiyon.
Operasyon sonrasında görülen yan etkiler doktora bildirilmelidir ve baş bölgesine operasyonu gerçekleştiren hekimin bilgisi dışında bir uygulama yapılmamalıdır.
İlk 15 gün: Saç ekiminden sonraki ilk 15 günde ekim yapılan bölge kırmızıdır. Şişlik ve kabuklanma oluşur. İlk 15 gün balayı süreci gibidir ekilen saçlar çıkar ve güzel bir görünüm oluşur.
Üçüncü ve sekizinci hafta aralığında: Nakledilen saçlar dökülür, buna “Şok kayıp” denir. Sonrasında saçlar yeniden, sağlıklı şekilde çıkacaktır.
Üçüncü aydan itibaren: Saçlar uzamaya başlar.
Altıncı aydan itibaren: Saçlar sağlıklı şekilde uzamaya başlar, bu dönemde gözle görülür değişiklikler meydana gelir.
Bir yıl sonra: Hastaların çoğunda ekilen saçlar, operasyonun başarısına da bağlı olarak doğal ve sağlıklı bir görünümle uzar. Kişilerin özgüveninde ve sosyal yaşamlarında değişim gözlemlenebilir.
Saç ekiminden sonraki ilk 15 gün efor gerektiren aktivitelerden kaçınılmalıdır. İlk ay ağır spor yapılması kesinlikle önerilmez. Yakın temas gerektiren dövüş sporlarında ise bu süre 90 güne kadar uzayabilir.
Hastalar genellikle 2 ila 5 gün aralığında iş hayatına geri dönebilir, günlük rutinlerini gerçekleştirmeye devam edebilir.
Saçların sağlığı köklerde başlar. Köklerin güçlendirilmesinde ise beslenmenin önemi oldukça büyüktür. Bu nedenle bazı vitaminleri yoğun olarak almanın saç ekimi sürecine katkıda bulunacağı söylenebilir.
E, C, A ve B - Kompleks vitaminler saç sağlığı üzerinde etkilidir. Özellikle B vitamini kullanımı saç ekiminden sonra önerilir.
Bağışıklığı güçlendirme özelliğiyle yoğun demir içeren yiyecekler, iyileşme sürecini hızlandıracağından dolayı önerilir.
Çinko ise kolajen doku yapımındaki ve hormonal dengenin sağlanması üzerindeki güçlü etkisi ile saç ekimi operasyonu sonrasında alınması önerilen vitaminlerden biridir.
Uzun yıllara uzanan tecrübesiyle bugüne dek dünyanın dört bir yanından hastalara saç ekimi gerçekleştirmiş olan hekimlerimiz saç ekimi operasyonundan sonra da sizin yanınızdadır. Tüm sorularınızı Whatsapp üzerinden bizimle paylaşabilir, aklınıza takılan her konuyu bize danışabilirsiniz. Sağlıklı saçlara ulaşma yolculuğunuzun başından sonuna dek tüm süreçlerinde sizin yanınızda oluruz.